Články z kategorie

Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba už od dětství znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla

31.01.2023 | Recenze
Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba už od dětství znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla

Příběh Standy, Romana a Štěpána – tři kluci, kteří, aniž by to tušili, se stali zločinci. Schovali něco, co už vlastně nepatří jednomu z nich a kvůli tomu začne kolotoč nedorozumění, a dokonce se dostanou až na policii. Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla.

Číst více

Julie Caplin svým vyprávěním probouzí nezkrotnou touhu cestovat, ale také ochutnávat pokrmy, o kterých píše

30.01.2023 | Recenze
Julie Caplin svým vyprávěním probouzí nezkrotnou touhu cestovat, ale také ochutnávat pokrmy, o kterých píše

Irské speciality, skvělé drinky, hutné pivo, uklidňující zeleň, to vše nabízí nový román Domek v Irsku. A nebyla by to pořádná romantika, kdyby autorka nepřihodila také velkou špetku lásky.

Číst více

Bianca Bellová získala několik prestižních literárních cen, román Ostrov v audioknižní podobě zvárnili Taťjana Medvecká a Jan Vlasák

29.01.2023 | Recenze
Bianca Bellová získala několik prestižních literárních cen, román Ostrov v audioknižní podobě zvárnili Taťjana Medvecká a Jan Vlasák

Bianca Bellová patří bezesporu k nejznámějším a nejúspěšnějším tuzemským prozaičkám. Zejména její román Jezero, za který získala několik prestižních cen, a který byl přeložen do množství jazyků, jí zajistil místo na piedestalu současné české literatury. V roce 2022 však vydala román dost odlišný od své dosavadní tvorby – Ostrov, který také vyšel u OneHotBook v audioknižní podobě v podání Taťjany Medvecké a Jana Vlasáka v režii Hynka Pekárka.

Číst více

Martin Servaz je oblíbený kriminalista Bernarda Miniera, nový případ odstartuje nahý mladík s maskou jelena na hlavě

27.01.2023 | Recenze
Martin Servaz je oblíbený kriminalista Bernarda Miniera, nový případ odstartuje nahý mladík s maskou jelena na hlavě

Existuje temnota, kterou nerozjasní ani slunce. Úvod do thrilleru jako vyšitý. Cesta uprostřed lesů francouzských Pyrenejí osvětlená úplňkem jako v béčkových hororech. Na silnici nikde nikdo, jen sanitář z nemocnice jede autem z dlouhé směny a od milenky. Něco se vynořilo z lesa a skočilo přímo před něj. Dupl na brzdu, ale náraz byl strašlivý. Jelen, myslel si muž. Ale když vyskočil ven z auta, vytřeštil oči a byl si jistý, že tenhle obraz nikdy nezapomene. Nikoli zvíře, ale nahý mladík s maskou jelena na hlavě. A na prsou vypálené slovo SPRAVEDLNOST.

Číst více

O Životické tragédii se ve školách neučí, vyprávění pamětníků podmanivě zaznamenala Karin Lednická, autorka Šikmého kostela

26.01.2023 | Recenze
O Životické tragédii se ve školách neučí, vyprávění pamětníků podmanivě zaznamenala Karin Lednická, autorka Šikmého kostela

Vesnička Životice v Těšínském Slezsku byla za druhé světové války součástí Říše. Na okupovaném území probíhala největší germanizační akce v Evropě – obyvatelé byli nuceni přijmout takzvanou volkslistu. Kdo to udělal, stal se kandidátem na udělení německého občanství, ale muži z těchto rodin museli narukovat do wehrmachtu. Lidé, kteří volkslistu odmítli, byli vystavováni různým represím – hrozilo jim vyhoštění, zabavení majetku, odsun do koncentračního tábora.

Číst více

Proslulá houslistka židovského původu Alma Rosé je hlavní postavou dojemného románu oceňované autorky Ellie Midwoodové

24.01.2023 | Recenze
Proslulá houslistka židovského původu Alma Rosé je hlavní postavou dojemného románu oceňované autorky Ellie Midwoodové

Alma Rosé byla skutečná proslulá houslistka, která hrála ve Vídeňské filharmonii pod taktovkou svého otce. Jenže rozpínající se nacistická agrese ve válkou zmítané Evropě změnila jejich životy k nepoznání. Alma koncertovala, dokud to šlo, po zemích dosud neobsazených německou armádou, posléze umístila svého otce do relativního bezpečí anglického venkova a sama ještě nějakou dobu hrála v Holandsku, kde dosud mohli židovští hudebníci sehnat práci. Ani to netrvalo dlouho a Alma se ocitla v nechvalně proslulém koncentračním táboře v Osvětimi.

Číst více
Nepřehlédněte

Vstupte do života jednoho z nejoblíbenějších herců dnešní doby. Alan Rickman vás ve svých denících vezme na dovolenou, ale i na natáčení Harryho Pottera

31.05.2023 | Ostatní

Pavel Tomeš je nejen stand-up komik, ale také spisovatel a sám sobě nakladatelem. Jeho poslední kniha získala Kosmas Cenu čtenářů v rámci Magnesie Litery

30.05.2023 | Rozhovory

Romány, v nichž vystupují silné ženské hrdinky, které boří stereotypy a bojují za rovnoprávné vzdělávání mužů a žen

29.05.2023 | Ostatní

Své příběhy nepovažuji za čistokrevnou romantiku, označila bych je spíš jako společenské romány, říká Ruth Kvarnström-Jonesová

28.05.2023 | Rozhovory

C. J. Tudor napsala sbírku hororových povídek, při jejichž čtení vás bude mrazit v zádech. Skutečnost však může být mnohem znepokojivější než fikce

27.05.2023 | Recenze

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.