Články z kategorie

Autobiografický román Náraz od trojice německých autorů je o Berlíně osmdesátých let s příměsí tehdejšího Československa

24.11.2022 | Recenze
Autobiografický román Náraz od trojice německých autorů je o Berlíně osmdesátých let s příměsí tehdejšího Československa

Hrady z betonu, futuristický U-Bahn, zaplivané noční nálevny, záchodky, které by dnes vydaly na sbírku „opravdového“ umění, drogy, punk, prostituce, nemoci a životy lidí, kteří nad vším moc rádi zavírali oči. Autobiografický román Náraz od trojice německých autorů je přesně o tom. O čem? O Berlíně osmdesátých let s příměsí tehdejšího Československa.

Číst více

Nikdy nic není pohřbeno dostatečně hluboko, kosti ani minulost. O tom se přesvědčí i vyšetřovatelka Josie Quinnová

21.11.2022 | Recenze
Nikdy nic není pohřbeno dostatečně hluboko, kosti ani minulost. O tom se přesvědčí i vyšetřovatelka Josie Quinnová

Zatímco v předchozím díle byla Josie Quinn, detektiv policejního oddělení v Dentonu, víceméně ušetřena kupících se neštěstí. V nejnověji přeloženém příběhu se autorka opět nebála „dát jí řádně do těla“. Zdá se totiž, že její neschopnost upéct dokonalý dezert na večeři se svou budoucí tchyní bude ten nejmenší problém daného večera. Milovanou maminku Josiina přítele a kolegy Noaha totiž najdou mrtvou, „zasazenou“ obličejem do záhonu květin.

Číst více

Kultovní dílo Maria Puza strhne na první poslech i díky osobité interpretaci Oldřicha Kaisera

19.11.2022 | Recenze
Kultovní dílo Maria Puza strhne na první poslech i díky osobité interpretaci Oldřicha Kaisera

Kultovní román Maria Puza Kmotr mapuje osudy italské famiglie Corleonů z New Yorku. Prostřednictvím výrazných postav se v něm podařilo sugestivně vylíčit pozadí sicilské mafie, ale rovněž i způsob amerického života třicátých až padesátých let minulého století. Román se dočkal i neméně kultovní trojdílné filmové adaptace režiséra Francise Forda Coppoly. Aktuální audioverze vznikla ve vydavatelství OneHotBook, v interpretaci Oldřicha Kaisera a pod režijní taktovkou Michala Bureše.

Číst více

T. J. Newman je bývalá letuška, své zkušenosti využila ve svůj prospěch a napsala akční jízdu s feelingem kultovních filmů

16.11.2022 | Recenze
T. J. Newman je bývalá letuška, své zkušenosti využila ve svůj prospěch a napsala akční jízdu s feelingem kultovních filmů

Pokud zbožňujete všechny osmdesátkové a devadesátkové akční kousky jako Con Air, Air Force One, Přepadení v Pacifiku a Smrtonosná past, budete se na stránkách Ultimáta cítit jako doma. Zápletka je prostá, pilotovi unesou teroristé rodinu a on si musí vybrat, zda letadlem nabourá do civilního objektu, nebo jeho manželka a děti zemřou. Začne tak boj o čas a snaha koordinovat dění v letadle se záchranou na zemi. Nechybí tu agenti FBI, divoké honičky a samozřejmě zvraty nutící vás neustále pokračovat. Ne úplně se zatajeným dechem ale minimálně s příjemnou zvědavostí.

Číst více

Argentinská autorka Agustina Bazterrica napsala znepokojující a syrovou dystopii pouze pro čtenáře se silným žaludkem

14.11.2022 | Recenze
Argentinská autorka Agustina Bazterrica napsala znepokojující a syrovou dystopii pouze pro čtenáře se silným žaludkem

Znepokojující a syrová dystopie. Argentinská autorka Agustina Bazzterica vzala rutinu z jatek, prasata a krávy vyměnila za lidi a všechny procesy od násilné inseminace, nehumánního chování až po porážku, aplikuje na nich. Ačkoliv si s hlavní postavou Marcusem, kterému většinu času říká spisovatelka prostě on, čtenář projde celý proces zpracování masa, plný náležitě detailních popisů, síla knihy je úplně jinde.

Číst více

Díky knize Michala Bystrova můžete nahlédnout za oponu Matuškova života a pochopit například okolnosti jeho emigrace

12.11.2022 | Recenze
Díky knize Michala Bystrova můžete nahlédnout za oponu Matuškova života a pochopit například okolnosti jeho emigrace

Hledáte dárek, který rozradostní srdéčko vašeho (pra)rodiče, milovníka hudby či zasněného jedince, jenž s láskou vzpomíná na staré dobré časy? Pak pro vás máme tip na skvělou knihu: Waldemar Matuška – Snům ostruhy dát. Tato publikace se zabývá životem i kariérou jednoho z našich nejslavnějších zpěváků, miláčka publika, Waldemara Matušky. Odpovídá také na otázky: Jaký byl, než se proslavil? Co dělal před nástupem do divadla Semafor, proč se rozhodl vyučit sklářem a kde všude uspěl během odchodu do ciziny?

Číst více
Nepřehlédněte

Chtěl jsem vytvořit nové ztělesnění upíra, který se od ostatních liší, říká Victor Dixen a proměnil krále Slunce v despotického vampýra

27.11.2022 | Rozhovory

Knihy, které skrývají tu správnou dávku motivace, nemusí být jen od známých autorů jako je Matt Haig nebo Mark Manson

26.11.2022 | Knižní zajímavosti

Tři kila a 1150 stran. Obsáhlá historická práce o Hitlerovi a třetí říši obsahuje řadu překvapivých odhalení, říká překladatel Martin Pokorný

25.11.2022 | Rozhovory

Autobiografický román Náraz od trojice německých autorů je o Berlíně osmdesátých let s příměsí tehdejšího Československa

24.11.2022 | Recenze

Po výhře v povídkové soutěži bylo psaní intenzivnější, říká nevystupující stand-up komik Michal Ježek

23.11.2022 | Rozhovory

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.