Články z kategorie

Irská spisovatelka Tana Frenchová píše strhující detektivky plné napětí a dramat, drsné irské prostředí je jen třešničkou na dortu

11.01.2023 | Recenze
Irská spisovatelka Tana Frenchová píše strhující detektivky plné napětí a dramat, drsné irské prostředí je jen třešničkou na dortu

Konečně si plní sny. Postarší americký bývalý policista Cal Hooper skončil se svou profesí v hektickém Chicagu a koupil zanedbaný, napůl zbořený domek poblíž vesničky v západním Irsku. Kochá se zelení nekonečných kopců, chodí na procházky a pomalu dům opravuje. Času je dost. Chodí na ryby a pozoruje přírodu.

Číst více

Život slavného umělce Edgara Degase zmapoval spisovatel Arthur Japin. V knize ho líčí jako člověka plného rozporů i pozdější pokory

09.01.2023 | Recenze
Život slavného umělce Edgara Degase zmapoval spisovatel Arthur Japin. V knize ho líčí jako člověka plného rozporů i pozdější pokory

Stárnoucí a téměř slepý malíř Edgar Degas je nucen se přestěhovat kvůli bourání ulice, v níž celý život obýval dům i s ateliérem. Je třeba, aby si uspořádal své věci, zejména sbírku písemností a obrazy. Do jeho příbytku přijde mladá žena, již oficiálně posílá agentura, aby mu pomohla. Přitom se pokouší z Mistra dostat vzpomínky na mládí a jeho život.

Číst více

Román Shuggie Bain je příběh o těžkých lidských osudech, Douglas Stuart za něj získal Man Bookerovu cenu

07.01.2023 | Recenze
Román Shuggie Bain je příběh o těžkých lidských osudech, Douglas Stuart za něj získal Man Bookerovu cenu

Osmdesátá léta ve Skotsku nebyla jednoduchá. Díky politice přišlo spoustu dělníků o práci, jsou odkázáni na sociální dávky a rozmáhají se různé závislosti. Malý chlapec Hugh „Shuggie“ Bain vyrůstá v Glasgow. Když je opustí jeho otec, vyrůstá s matkou a dvěma staršími sourozenci. Matka se snaží vypadat jako ze škatulky, utrácí peníze, které nemá, za věci z katalogů a čím dál častěji utíká za lepším pocitem k plechovce piva. Starší sourozenci brzy odejdou a je na Shuggiem, aby se o matku postaral.

Číst více

Smrt na střední škole, podivné tetování a starobylý spolek. Odhalení tajemství najdete v knize Straky od autorek Zoe Sugg a Amy McCulloch

04.01.2023 | Recenze
Smrt na střední škole, podivné tetování a starobylý spolek. Odhalení tajemství najdete v knize Straky od autorek Zoe Sugg a Amy McCulloch

Existence tajných studentských spolků na elitních středních nebo vysokých školách je téma, které nepochybně zaujme každého milovníka napětí a tajemna. Ovládá nás nejen potřeba patřit do takového společenství, ale být i součástí různých přijímacích rituálů a společenských událostí odehrávajících se pod rouškou tajemna. A jeden takový spolek najdeme i na Ilumenské střední – hlavním dějišti této knižní záležitosti.

Číst více

Stand-up komička Lucie Macháčková popsala své zážitky z Tinderu, při čtení její knihy se budete smát nahlas

01.01.2023 | Recenze
Stand-up komička Lucie Macháčková popsala své zážitky z Tinderu, při čtení její knihy se budete smát nahlas

Populární stand-up komička Lucie Macháčková před pár týdny vydala svou první knihu s názvem Historky z Tinderu. Jedná se o příběhy o lásce, sexu a dalších katastrofách. Ve své knize se vrací do své minulosti, či minulosti svých přátel, a vzpomíná na randění skrze seznamovací aplikace. Pokud se jste se přebrodili přes několik nepovedených vztahů, nemusíte se obávat, autorka vás ve své knize přesvědčí, že v tom nejste sami.

Číst více

Jan Zadražil interpretuje román Simony Bohaté s náznakem mladického drsňáctví v hlase

28.12.2022 | Recenze
Jan Zadražil interpretuje román Simony Bohaté s náznakem mladického drsňáctví v hlase

Nejnovější román Simony Bohaté je pestrou freskou, zdánlivě jen dalším románem o dobách socialismu, avšak díky autorčinu vypravěčskému talentu, smyslu pro příběh a citu zachytit mizející podoby města a jeho obyvatele, rozhodně stojí za pozornost a patří k tomu lepšímu, co se v tuzemské beletrii danými tématy zabývá. Snad i proto byl Klikař Beny letos nominován na cenu Magnesia Litera v kategorii Palmknihy Litera za prózu. Audioknihu vydalo v letošním roce v interpretaci Jana Zadražila a v režii Hynka Pekárka OneHotBook.

Číst více
Nepřehlédněte

Julie Caplin svým vyprávěním probouzí nezkrotnou touhu cestovat, ale také ochutnávat pokrmy, o kterých píše

30.01.2023 | Recenze

Bianca Bellová získala několik prestižních literárních cen, román Ostrov v audioknižní podobě zvárnili Taťjana Medvecká a Jan Vlasák

29.01.2023 | Recenze

Jeffery Deaver stvořil nyní již legendárního detektivka Lincolna Rhyma, jeho filmovou podobu ztvárnil Denzel Washington

28.01.2023 | Seriál detektivové

Martin Servaz je oblíbený kriminalista Bernarda Miniera, nový případ odstartuje nahý mladík s maskou jelena na hlavě

27.01.2023 | Recenze

O Životické tragédii se ve školách neučí, vyprávění pamětníků podmanivě zaznamenala Karin Lednická, autorka Šikmého kostela

26.01.2023 | Recenze

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.