Články z kategorie

Vlak v 6:20: Peníze, smrt a vysoká hra v knižním thrilleru z prostředí světa velkých financí na Wall Street

04.09.2023 | Recenze
Vlak v 6:20: Peníze, smrt a vysoká hra v knižním thrilleru z prostředí světa velkých financí na Wall Street

RECENZE: Absolvent West Pointu, bývalý voják a příslušník elitního 75. pluku rangerů s dvěma Purpurovými srdci, Stříbrnou hvězdou a spoustou dalších vyznamenání, dvaatřicetiletý Travis Devine, dojíždí denně kromě nedělí pravidelným ranním vlakem v 6:20 na Manhattan, kde pracuje jako začínající analytik v nové a dravé investiční firmě. Mnozí mladí finančníci by takovou práci považovali za vysněnou metu ve svém životě, ale on ji nenávidí a bere jí jako pokání. Je to trest za jeho největší hřích. Vybral si to sám, protože shnít při nudné a ubíjející práci v kanceláři považuje za pomalou smrt zaživa a on si nic jiného nezaslouží.
 

Číst více

Muzeum divů: Pro fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové nutnost, pro nováčky krásný začátek poutavé cesty

30.08.2023 | Recenze
Muzeum divů: Pro fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové nutnost, pro nováčky krásný začátek poutavé cesty

RECENZE: Je to jedenáct let, kdy vyšla první kniha ze série podivného světa – Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. O čtyři později byla velmi úspěšně zfilmována v režii Tima Burtona. Lepší péči si vlastně příběh podivných ani nemohl přát. I když se od své knižní verze v mnoha drobnostech lišil. Následovalo 5 dalších knih, které byly odrazem nekonečné fantazie a představivosti Ransoma Riggse. Knihy plné napětí, odhodlání, statečnosti a přátelství. Letos vychází příručka, průvodce jeho světem, který stvořil psaním jednotlivých stránek – Muzeum divů.
 

Číst více

Rozbitá minulost, láska i nenávist: Román Rozpůlený dům ze sudetské vesnice první poloviny 20. století

25.08.2023 | Recenze
Rozbitá minulost, láska i nenávist: Román Rozpůlený dům ze sudetské vesnice první poloviny 20. století

RECENZE: Rozsáhlý rodinný román Alice Horáčkové Rozpůlený dům přibližuje na úctyhodných 570 stranách krkonošskou vesnici z doby první poloviny 20. století. Na příbězích docela obyčejných lidiček popisuje nelehké hospodaření horalů na odlehlých statcích, jejich lásky, sňatky z rozumu i od srdce, intriky, společenský život i začátky lyžování. Lidé tu brali plnými hrstmi vše, co drsný život a příroda nabízely. Postavy se mění v čase tak, jak jde historie. A ta se tehdy s nikým nemazlila. Pánbůh je na horách dost vysoko a velká politika se odehrávala daleko odsud, přesto její dopad nevynechal takřka jedinou chalupu.
 

Číst více

Někdy je lepší utéct od všeho a od všech, přestože je milujete víc než sebe sama. Kniha Annin útěk přináší hluboký příběh o skutečné svobodě duše

21.08.2023 | Recenze
Někdy je lepší utéct od všeho a od všech, přestože je milujete víc než sebe sama. Kniha Annin útěk přináší hluboký příběh o skutečné svobodě duše

RECENZE: Svoboda je být sama sebou, ale jakou sebou? Dojít poznání této otázky je hlavní linkou knihy. Něžný, dojemný, svým způsobem i krutý, ale velice hluboký příběh se vám rozlije po těle jako když se celí zkřehlí v zimě posadíte ke kamnům. Ten pocit proto, že po přečtení Annina útěku pochopíte… V románu je láska, zejména ta mateřská, která hladí, konejší, ale i poutá neviditelnými okovy a ničí. Je v něm také touha po svobodě, vazba rodinných pout, podvolení se osudu a vzdor, a také jedinečnost každého jednotlivce, na kterou má právo.
 

Číst více

Přehledný průvodce slušných mravů: Moderní etiketa podle Špačka. S touto knihou už budete vždy vědět, jakou vidličku použít na předkrm!

17.08.2023 | Recenze
Přehledný průvodce slušných mravů: Moderní etiketa podle Špačka. S touto knihou už budete vždy vědět, jakou vidličku použít na předkrm!

Etiketa je součástí společenského mravu, odlišná v různém prostředí i společnosti. Pravidla dobrého či chcete-li vybraného chování zná a uplatňuje každá společnost, ale vzhledem k rychlému pokroku lidstva prakticky ve všech směrech se některé zvyklosti mohou mírně upravovat či zcela měnit. V knize Moderní etiketa autora Ladislava Špačka najdete nejaktuálnější informace o tom, jak se chovat na veřejnosti, ve společnosti, ale i doma.
 

Číst více

Lebky servírované k snídani a další nechutnosti – neuvěřitelně vtipné dějiny zkoumání lidského těla najdete v knížce Báječná medicína podle Adama

15.08.2023 | Recenze
Lebky servírované k snídani a další nechutnosti – neuvěřitelně vtipné dějiny zkoumání lidského těla najdete v knížce Báječná medicína podle Adama

RECENZE: Výlet v čase o tisíce let zpět vám představí bizarní dějiny medicíny, kdy se lékaři snažili pokusy a omyly vyléčit pacienta dostupnými prostředky (je třeba si uvědomit, že jen málo se tehdy vědělo o fungování lidského tělo, nebyly počítače, internet, lékařské knihy, natož antibiotika, průmyslově vyráběné léky ani přístroje jako rentgen, magnetická rezonance nebo sono). Diagnostika problému byl jeden velký hokus pokus, který se buď povedlo vyléčit, nebo taky ne. Každopádně díky neúnavným vědcům, léčitelům a lékařům dávných dob vedly poznatky až k dnešní medicíně, která léčí bolest a zachraňuje životy.
 

Číst více
Nepřehlédněte

Českým bestsellerem za rok 2023 jsou Gazely Patrika Hartla. Uspěly v konkurenci více než tisícovky knih

05.03.2024 | Ostatní

Daniel Bambas: „Ty nejzajímavější charaktery skrývají hodně smutku.“ Držitel Ceny Thálie propůjčil již podruhé svůj hlas příběhu z pera skotského spisovatele Petera Maye

04.03.2024 | Rozhovory

Geniální autorka loňského bestselleru Znamenitá mrtvola se vrací s temnou sbírkou povídek Devatenáct pařátů a jeden temný pták

02.03.2024 | Tipy na knihy

5 nejrozšířenějších mýtů o audioknihách: Poslech mluveného slova není jen línou a nerovnou náhražkou čtení, ale otevírá nový svět vychutnávání příběhů. Vyzkoušejte to sami!

01.03.2024 | Rozhovory

Sedm knižních novinek, o kterých by se mělo mluvit! Pohodový young adult román, cestování v čase s AI, kontroverzní kniha o transgenderu a další

29.02.2024 | Tipy na knihy

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.