Články z kategorie

Igor Bareš se převtělil do všech postav oblíbeného policejního oddělení Q

08.09.2022 | Recenze
Igor Bareš se převtělil do všech postav oblíbeného policejního oddělení Q

Devátý případ oddělení Q z pera dánského autora Jussiho Adler-Olsena nese trochu záhadný název Chlorid sodný. Co má NaCl, tedy kuchyňská sůl, společného s pátráním po možném sériovém vrahovi? Na to si můžete posvítit s oblíbenými hrdiny jedné z nejúspěšnějších severských detektivních sérií posledních let.

Číst více

Svíravá prázdnota postapokalyptického světa připomíná McCarthyho Cestu i Merleho Malevil

06.09.2022 | Recenze
Svíravá prázdnota postapokalyptického světa připomíná McCarthyho Cestu i Merleho Malevil

Karel Kučera při běžné kontrole hasicích přístrojů ztratí v bývalém protiatomovém krytu vědomí, a když se probere, zjistí, že většina lidí i zvířat v Praze, ale vlastně i na celé Zemi zmizela. Jídlo je nepoživatelné, zimní počasí se zbláznilo a teplotní výkyvy jsou obrovské. Karlovi nezbývá než se nové situaci přizpůsobit – a přežít. Zvlášť když je jasné, že společně s ním někde v okolí přežili i další lidé, skrytí různě po sklepích, kanalizacích a vojenských objektech – agresivní bezdomovci, feťáci nebo vojáci, z nichž ten s nejvyšší hodností má podezřele vyvinutý mesiášský komplex. A Karel těmto lidem bude muset za čas čelit…

Číst více

Autentický román z období socialismu podle vyprávění pamětníků

03.09.2022 | Recenze
Autentický román z období socialismu podle vyprávění pamětníků

Talentovaná autorka Lucie Hlavinková na sebe upozornila především strhujícím románem Kdo šije u Podolské? Teprve poté se o ni čtenářská veřejnost začala více zajímat, o její předchozí knihy i o knihy pro děti.

Číst více

Kousek štěstí čeká na každého

31.08.2022 | Recenze
Kousek štěstí čeká na každého

Carli je třicet let a stojí tak trošku na rozcestí. Je singl, pracuje v kavárně, a i když má svou práci ráda, cítí, že by chtěla trošku víc. Ani bydlení není to pravé ořechové, je to vlastně nouzovka kvůli hoře dluhů za studentskou půjčku. Dva její spolubydlící vypadali zprvu v pohodě, ale s každým dnem je těžší spolu vyjít. Ještěže je tu skvělá kamarádka Fritzi, která s ní pracuje v kavárně, ale ani ona nemá lék na všechna trápení. Než se však Carli „rozhoupe“, aby udělala něco se svým životem, osud rozhodne tak trochu za ni. 

Číst více

Wallanderovská (skoro) tečka

29.08.2022 | Recenze
Wallanderovská (skoro) tečka

Desátým příběhem z audioknižní série příběhů s oblíbeným švédským komisařem je titul Ruka/Wallanderův svět, kombinující dvojici různorodých textů. Prvním z nich je novela Ruka, kterou autor Henning Mankell napsal původně jako poděkování holandským čtenářům v roce 2004. Společnost jí na nahrávce dělá Wallanderův svět, jakýsi autorův doslov a zároveň průvodce celou sérií, kterým se Mankell se svým hrdinou definitivně rozloučil. 

Číst více

Nájemný vrah, kterého budete milovat

16.08.2022 | Recenze
Nájemný vrah, kterého budete milovat

Fanoušci Stephena Kinga měli letos v červnu malé Vánoce. Dočkali se nového románu od mistra hororu. Od Billyho Summerse však žádné velké hororové scény nečekejte. King je mistrem mnoha žánrů, a nejednou nás již překvapil. Tato kniha sice nepatří do poličky horor, nýbrž thriller, ale rozhodně to neznamená, že byste mu měli věnovat menší pozornost. (text a foto: Štěpánka Levá)

Číst více
Nepřehlédněte

Vykouzlete si letní náladu knihou! Moje velké řecké léto a Toskánské dědictví: Dvě knižní novinky, které vás přenesou na sluncem zalitý jih Evropy

17.05.2024 | Tipy na knihy

Tim Weaver: „Mám obrovské štěstí, že se psaní můžu věnovat na plný úvazek.“ V květnu vychází už třináctý díl detektivní série o Davidu Rakerovi

16.05.2024 | Rozhovory

Šikmý kostel: Literární zpráva o kraji, kde to bylo všechno trochu jinak. Knižní fenomén rozebírá ve svém eseji publicista a pedagog Martin Groman

15.05.2024 | Ostatní

Žhavá láska mezi krasobruslařkou a kapitánem hokejového týmu: Kniha Na ledě by neměla uniknout žádné fanynce romantického bestselleru Hypotézy lásky

14.05.2024 | Recenze

„Česko mi přirostlo k srdci,“ říká Julie Caplinová. Oblíbená spisovatelka v rozhovoru prozradila, že právě odevzdala rukopis příběhu, který se odehrává v Praze

13.05.2024 | Rozhovory

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.