Články z kategorie

V životopisném příběhu Sylvie Beachová poznáte svět literatury a legendární knihkupectví Shakespeare and Company v Paříži

14.01.2023 | Recenze
V životopisném příběhu Sylvie Beachová poznáte svět literatury a legendární knihkupectví Shakespeare and Company v Paříži

Knihkupectví Shakespeare & Co. Říká vám to něco? V roce 1919 ho v Paříži otevřela Američanka Sylvia Beachová a dala tak knižnímu světu nový rozměr. Její knihkupectví fungovalo také jako knihovna, a především se stalo útočištěm pro mnoho významných literátů působících v Evropě. Dveře si zde podávali Ezra Pound, James Joyce, nechyběla Gertruda Steinová, stejně jako tehdy všudypřítomný Ernest Hemingway. Vítejte ve světě knihomolů první poloviny dvacátého století! Bouřlivá doba, v některých věcech volná a bezstarostná, v jiných zase sešněrovaná společenskými konvencemi.

Číst více

Román Věrnost získal významné ocenění, filmové zpracování běží jako seriál na Netflixu pod názvem Věrnost nade vše

13.01.2023 | Recenze
Román Věrnost získal významné ocenění, filmové zpracování běží jako seriál na Netflixu pod názvem Věrnost nade vše

Čtyřicátníci Carlo a Margherita mají v podstatě spokojené manželství, přesto každý z nich prožívá svou krizi středního věku. On chtěl být spisovatelem, ale neměl k tomu dostatek odvahy, a tak učí na univerzitě v Miláně díky vlivu svého nemilovaného otce, a pokukuje po své přitažlivé studentce a představuje si, jak by poměr s ní změnil jeho nudný život.

Číst více

Irská spisovatelka Tana Frenchová píše strhující detektivky plné napětí a dramat, drsné irské prostředí je jen třešničkou na dortu

11.01.2023 | Recenze
Irská spisovatelka Tana Frenchová píše strhující detektivky plné napětí a dramat, drsné irské prostředí je jen třešničkou na dortu

Konečně si plní sny. Postarší americký bývalý policista Cal Hooper skončil se svou profesí v hektickém Chicagu a koupil zanedbaný, napůl zbořený domek poblíž vesničky v západním Irsku. Kochá se zelení nekonečných kopců, chodí na procházky a pomalu dům opravuje. Času je dost. Chodí na ryby a pozoruje přírodu.

Číst více

Život slavného umělce Edgara Degase zmapoval spisovatel Arthur Japin. V knize ho líčí jako člověka plného rozporů i pozdější pokory

09.01.2023 | Recenze
Život slavného umělce Edgara Degase zmapoval spisovatel Arthur Japin. V knize ho líčí jako člověka plného rozporů i pozdější pokory

Stárnoucí a téměř slepý malíř Edgar Degas je nucen se přestěhovat kvůli bourání ulice, v níž celý život obýval dům i s ateliérem. Je třeba, aby si uspořádal své věci, zejména sbírku písemností a obrazy. Do jeho příbytku přijde mladá žena, již oficiálně posílá agentura, aby mu pomohla. Přitom se pokouší z Mistra dostat vzpomínky na mládí a jeho život.

Číst více

Román Shuggie Bain je příběh o těžkých lidských osudech, Douglas Stuart za něj získal Man Bookerovu cenu

07.01.2023 | Recenze
Román Shuggie Bain je příběh o těžkých lidských osudech, Douglas Stuart za něj získal Man Bookerovu cenu

Osmdesátá léta ve Skotsku nebyla jednoduchá. Díky politice přišlo spoustu dělníků o práci, jsou odkázáni na sociální dávky a rozmáhají se různé závislosti. Malý chlapec Hugh „Shuggie“ Bain vyrůstá v Glasgow. Když je opustí jeho otec, vyrůstá s matkou a dvěma staršími sourozenci. Matka se snaží vypadat jako ze škatulky, utrácí peníze, které nemá, za věci z katalogů a čím dál častěji utíká za lepším pocitem k plechovce piva. Starší sourozenci brzy odejdou a je na Shuggiem, aby se o matku postaral.

Číst více

Smrt na střední škole, podivné tetování a starobylý spolek. Odhalení tajemství najdete v knize Straky od autorek Zoe Sugg a Amy McCulloch

04.01.2023 | Recenze
Smrt na střední škole, podivné tetování a starobylý spolek. Odhalení tajemství najdete v knize Straky od autorek Zoe Sugg a Amy McCulloch

Existence tajných studentských spolků na elitních středních nebo vysokých školách je téma, které nepochybně zaujme každého milovníka napětí a tajemna. Ovládá nás nejen potřeba patřit do takového společenství, ale být i součástí různých přijímacích rituálů a společenských událostí odehrávajících se pod rouškou tajemna. A jeden takový spolek najdeme i na Ilumenské střední – hlavním dějišti této knižní záležitosti.

Číst více
Nepřehlédněte

Českým bestsellerem za rok 2023 jsou Gazely Patrika Hartla. Uspěly v konkurenci více než tisícovky knih

05.03.2024 | Ostatní

Daniel Bambas: „Ty nejzajímavější charaktery skrývají hodně smutku.“ Držitel Ceny Thálie propůjčil již podruhé svůj hlas příběhu z pera skotského spisovatele Petera Maye

04.03.2024 | Rozhovory

Geniální autorka loňského bestselleru Znamenitá mrtvola se vrací s temnou sbírkou povídek Devatenáct pařátů a jeden temný pták

02.03.2024 | Tipy na knihy

5 nejrozšířenějších mýtů o audioknihách: Poslech mluveného slova není jen línou a nerovnou náhražkou čtení, ale otevírá nový svět vychutnávání příběhů. Vyzkoušejte to sami!

01.03.2024 | Rozhovory

Sedm knižních novinek, o kterých by se mělo mluvit! Pohodový young adult román, cestování v čase s AI, kontroverzní kniha o transgenderu a další

29.02.2024 | Tipy na knihy

magazín knihkupec

je nezávislý tištěný měsíčník přinášející informace o knižních novinkách, rovněž ale o důležitých událostech ze světa kultury a umění.

Tento portál je neúplným zrcadlem jeho redakčního obsahu. Některé články, recenze, knižní ukázky a pod. vycházejí pouze v jeho tištěné podobě. Pro tu ovšem musíte navštívit některé kamenné knihkupectví, kde jej dostanete zdarma ke svému nákupu.